Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vlastnosti probiotik využívaných v potravinářství a jejich bezpečnost
Koplík, Jerguš ; Němcová, Andrea (oponent) ; Trachtová, Štěpánka (vedoucí práce)
Práce se zabývá kritérii a vlastnostmi, které musí mikroorganismy splňovat, aby mohly být zařazeny mezi probiotika. Dále se zabývá posuzováním bezpečnosti probiotických kmenů v současnosti používaných v potravinářském průmyslu, jejich využitím k výrobě a potenciálním negativním vlivem na kvalitu potravin a lidské zdraví. V neposlední řadě pojednává práce o sýru typu bryndza, jako potenciálním probiotickém výrobku. Zaměřuje se na mikrobiální složení, procesy probíhající během výroby a celkové vlastnosti tohoto typu regionální potraviny. S cílem analyzovat mikroflóru sýru typu bryndza byla provedena PCR v reálném čase za použití primerů specifických pro doménu Bacteria, celkové kvasinky a rod Lactobacillus. Analyzovány byly tři různé vzorky sýru bryndza. DNA byla izolována pomocí dvou typů magnetických nosičů. Pro zjištění specifity produktů byla provedena analýza křivky tání a její výsledky byly potvrzeny pomocí gelové elektroforézy. Přítomnost bakteriální DNA a laktobacilů byla prokázána ve dvou vzorcích, pouze v jednom vzorku byly zaznamenány nižší až žádné koncentrace. Rovněž zastoupení kvasinek se nepodařilo prokázat pouze v jednom vzorku.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.